-Det känns så bra! säger Jan Fredriksen. Ordervärdet per år motsvarar tre fjärdedelar av hela vår omsättning 2014. Det totala ordervärdet fördelat på kommande tre-fyra år, serut att landa på 120 Mkr. För ett litet innovativt företag med femton anställda, skapar det möjligheter.

-Det här är en enorm trygghet, och gör att vi nu kan lägga ännu mer energi på att proaktivt produktutveckla egna standardlösningar för nästa generations produktställ. Idag är kundens fördel, vår nackdel. Vi producerar ofta projektstyrt, helt utifrån kundens specifika önskemål. Det gör oss attraktiva som leverantör, men gör det också till en utmaning att prognostisera verksamheten.

Anledningen till försäljningssvackan innan storordern, är just det. Tyska jättegrossisten Reemtsma Cigarettenfabriken GmbH, som ingår i ett av de största internationella tobaks-bolagen, Imperial Tobacco, har väntat med att lägga fler ordrar tills de bestämt sig förvilka enheter de ska ta fram för att ersätta de gamla.

-Vi har jobbat med Reemtsma sen 1999, och sköter allting åt dem på den tyska marknaden vad det gäller såna här produkter, lagring, distribution, eftermarknad, service – allt.

Reemtsma köper av naturliga skäl bara produktställ för tobak, men Jan berättar att Frepart nu får möjlighet att produktutveckla färdigt sina egna säljdrivande produktställ för andra stöldbegärliga varor, som läkemedel och hygienartiklar.

-I Sverige vill vi ju minska rökningen, och det gör att varukategorier som tobak och andra varor som snattas mycket, ofta placeras mer svåråtkomligt i automater utanför kassalinjen. Det minskar tyvärr försäljningen av alla varor i dem.

-Reemtsmas nya enheter både ökar visibiliteten, och minskar svinnet eftersom de har en glasruta med en fönsterhiss som öppnas av kunden själv, och stängs automatiskt ett par sekunder efter att kunden tagit varan.

-En ny helt egenutvecklad produkt kommer i princip helt eliminera svinnet, samtidigt som den förenklar köpprocessen för kunden och gör det lättare för handlaren att själv välja vilka varor han vill skydda, samtidigt som han visar dem, fortsätter Jan entusiastiskt.